Ben je als jonge ondernemer van start gegaan, of heb je al tijdens je studie een eigen onderneming en weet je daar een mooi bedrag per jaar mee te verdienen? Je dient daar inkomstenbelasting over te betalen. Met name bij schommelingen in het inkomen is het interessant om gebruik te maken van middeling, omdat we in Nederland een progressief belastingstelsel kennen.

Berekenen hier gratis jouw middeling teruggave uit!


Schommelingen in het inkomen

Heb je te maken met schommelingen in je inkomen, verdien je het ene jaar €28.000 en het volgende jaar maar €14.000? Dit heeft gevolgen voor de belasting die je betaalt, bij een 2x hoger inkomen betaal je meer dan 2x de belasting die je anders zou betalen. Het is om die reden verstandig om gebruik te maken van middeling, waarmee je de schommelingen in het inkomen als het ware kunt compenseren. Met name voor ondernemers is dit heel interessant, het kan je gemakkelijk een paar honderd euro voordeel opleveren.

Middeling levert vaak voordeel op voor jonge ondernemers

Middeling levert vaak voordeel op voor jonge ondernemers

Gemiddelde inkomen en inkomstenbelasting

Je kunt inkomens uit 3 jaren middelen, altijd achteraf op het moment dat je belastbare inkomen voor de afgelopen jaren door de Belastingdienst bevestigd is. Je kunt dan schriftelijk een verzoek tot middeling indienen, bijvoorbeeld over 2 jaren van hoog inkomen met 1 jaar van laag inkomen. Je mag de inkomens middelen en berekenen wat je op basis van dat gemiddelde inkomen aan belasting betaalt zou hebben. Heb je (na aftrek van de belastingdrempel) meer betaald dan op basis van het gemiddelde had gehoeven? Je krijgt dat verschil terug dankzij middeling.

Verzoek tot middeling aanvragen

Wil je een verzoek tot middeling aanvragen, omdat je het idee hebt dat je teveel belasting hebt betaalt over het schommelende inkomen van de afgelopen jaren? Je kunt bij de Belastingdienst vinden hoe je dat aan kunt pakken. Ben je net van school gekomen en fulltime gaan werken? Ook in dat geval zal middeling je gemiddeld een paar honderd euro aan voordeel opleveren.