De Belastingdienst verstuurde de afgelopen tijd zo’n 300.000 brieven, vooral naar jongeren en freelancers. Zij kunnen mogelijk belasting terugvorderen. Houd er echter rekening mee dat een berekening tevens een bijbetaling op kan leveren, het is daarom verstandig om hier eerst goed kritisch naar te kijken.

Brief van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft per 1 januari van dit jaar een aantal wijzigingen doorgevoerd. Dat leidt er onder andere toe dat een grote groep jongeren en freelancers teveel belasting betaald hebben. Het zijn de mensen met sterk wisselende inkomens waarbij de berekening van de belastingplicht niet altijd op de juiste manier is verlopen. De Belastingdienst wil deze groepen hier graag van op de hoogte brengen. Er is sprake van een bijzondere situatie, omdat het een ‘kans’ is die de Belastingdienst biedt, het is niet verplicht om erop in te gaan.


Dat laatste is interessant. De kans bestaat namelijk dat het na het invullen van de gegevens blijkt dat er juist te weinig belasting is betaald. In dat geval is het niet nodig om de belasting alsnog te betalen, want het is niet verplicht om de aangifte te doen. Tenminste, indien er eerder al aangifte is gedaan. Is dat nog niet het geval? Dan is het uiteraard wel verplicht om aangifte te doen en kan de bijbetaling verplicht zijn. Is er sprake van belastingvoordeel, op basis van de nieuwe aangifte? Door op het aanbod van de Belastingdienst in te gaan kunnen jongeren en freelancers het geld terugvorderen.

Mogelijkheid tot belastingmiddeling

De mogelijkheid lijkt wat dat betreft op die van middeling voor jongeren en freelancers. Zij kunnen hun wisselende inkomens over een aaneengesloten periode van 3 jaar middelen, om de belastingdruk eerlijker te verdelen en een mogelijk te hoog bedrag aan betaalde belasting terug te vragen. Je kunt zelf bepalen of je een verzoek tot middeling in wilt dienen, op basis van de berekening die je over de afgelopen jaren kunt maken. Blijkt dat er geen sprake is van voordeel? Dan hoef je geen verzoek tot middeling in te dienen, waardoor het een vrijblijvende kans tot fiscaal voordeel betekent.