Heb je een wisselend inkomen? Bijvoorbeeld omdat je een eigen bedrijf hebt? Dan kan het zomaar zijn dat je geld kunt besparen op je inkomstenbelasting. Bij de Belastingdienst noemen ze dat middeling. Het is niet voor iedereen van toepassing, maar misschien wel voor jou.

 Laat hier gratis jouw teruggaven van middeling uitrekenen, geheel vrijblijvend!


Wat is middeling?

Bij middeling wordt er gekeken naar je inkomsten van drie aaneengesloten jaren en de bijbehorende belasting die je hierover hebt betaald. Van die drie jaar bereken je wat de gemiddelde inkomsten per jaar is. Op basis van dat gemiddelde bekijk je wat de nieuwe belastingbedragen zijn en dat vergelijk je met wat je daadwerkelijk hebt betaald. Blijkt dat je teveel hebt betaald? Dan krijg je het bedrag terug.

Een voorbeeld: in 2013 heb je € 15.000,- verdiend, in 2014 € 16.000,- en in 2015 € 21.000,-. Twee jaar val je in de laagste belastingschijf van 36% en het derde jaar ga je een schijf hoger, waardoor je 42% betaalt. Wanneer je kijkt naar het gemiddelde dan zit je op ruim € 17.000,- en val je toch in de laagste schijf.

Voorwaarden voor middeling

Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden verbonden aan middeling.


  • Je kunt alleen middeling aanvragen over je inkomsten uit werk en woning, oftewel alles wat in box 1 valt
  • Middeling kan alleen over drie aaneengesloten jaren (het middelingstijdvak)
  • In deze jaren heb je keurig netjes belasting betaald
  • Er mag geen overlap zijn met een ander middelingstijdvak. Heb je middeling aangevraagd, dan moet je dus weer drie jaar wachten voordat je het volgende tijdvak kunt aanvragen
  • Je verzoek om middeling moet binnen drie jaar na de definitieve aanslag van het laatste jaar bij de Belastingdienst ingediend zijn
  • De eerste € 545,- van de teruggaaf krijg je niet uitgekeerd. De Belastingdienst heeft die regel ingesteld om te voorkomen dat er allerlei verzoeken binnenkomen waarvan de baten te klein zijn

 Laat hier gratis jouw teruggaven van middeling uitrekenen, geheel vrijblijvend!

Voor wie is middeling interessant?

Vooral voor mensen die een wisselend inkomen hebben kan het interessant zijn om middeling aan te vragen. Bijvoorbeeld als je als freelancer of ondernemer aan het werk bent. Maar er zijn nog meer situaties waarbij je eventueel met middeling geld kunt besparen. Denk aan wanneer je van een fulltime baan naar parttime bent gegaan, je een bijbaan hebt verwisseld voor een fulltime baan, je voor langere tijd onbetaald verlof hebt opgenomen of een ontslagvergoeding hebt ontvangen (de zogenaamde gouden handdruk).

Ook in deze situaties heb je in drie jaar tijd een wisselend inkomen, waardoor het voordelig kan zijn om middeling aan te vragen.

Hoe vraag je middeling aan?

Middeling kan alleen aangevraagd worden door middel van een schriftelijk verzoek aan de Belastingdienst. Deze stuur je aan het Belastingkantoor waar je onder valt. Op de website van de Belastingdienst of op je belastingpapieren kun je dat makkelijk terugvinden. Hierin omschrijf je over welke drie aaneengesloten jaren je middeling aanvraagt en waarom. Dit moet je wel onderbouwen met een berekening. Maak de berekening en voeg deze toe aan je brief.

De Belastingdienst bekijkt of je inderdaad aan de voorwaarden voor middeling hebt voldaan. Binnen acht weken wordt er uitspraak gedaan en ontvang je bericht of je wel of geen recht hebt op een teruggaaf.


Heb je een vraag over middeling? Laat hieronder een bericht achter of stel je vraag in het forum.