De Belastingdienst heeft een speciale regeling voor mensen die jaarlijks niet hetzelfde inkomen hebben, de middelingsregeling. Als je kijkt naar het gemiddelde inkomen van drie aaneengesloten jaren, kan het zijn dat je over dat gemiddelde inkomen minder belasting hoeft te betalen, dan je in werkelijkheid hebt gedaan. Hoe die regeling precies werkt en wat de voorwaarden zijn, dat lees in dit artikel.

 Laat hier gratis jouw teruggaven van middeling uitrekenen, geheel vrijblijvend!


Gemiddelde inkomen berekenen

Om te weten te komen of je eventueel in aanmerking komt voor de middelingsregeling, zal je toch eerst je gemiddelde inkomen moeten berekenen. Pak de inkomens waarover je belasting hebt betaald van drie aaneengesloten jaren. Tel deze bij elkaar op, deel drie en je hebt je gemiddelde inkomen. Dat is stap 1. Stap 2 is dat je dan gaat berekenen hoeveel belasting je betaald zou hebben over dit gemiddelde inkomen. Is dat lager dan je nu betaald hebt? Dan kun je in aanmerking komen voor een teruggave van de belasting.

Het klinkt ingewikkeld, en dat kan het ook zijn. Daarom hebben we bij Hoeveelkrijgjij.nl een handige tool ontwikkeld die automatisch voor jou gaat rekenen. En wanneer je recht hebt op belastingteruggave dan regelen we dat ook gelijk voor je.

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Voorwaarden van de middelingsregeling

Niet iedereen komt in aanmerking voor de middelingsregeling. Er zitten namelijk wel een aantal voorwaarden vast aan de regeling.


Middeling geldt alleen voor inkomen in box 1

Het gaat namelijk alleen om het ‘belastbaar inkomen uit werk en woning’. Zorg er wel voor dat je de juiste gegevens gebruikt, anders kan het zijn dat je een naheffing krijgt.

Middeling geldt alleen voor drie aaneengesloten jaren (middelingstijdvak)

Het gaat om hele kalenderjaren en de jaren mogen elkaar niet overlappen. Heb je bijvoorbeeld voor 2012, 2013 en 2014 gebruik gemaakt van de middelingsregeling, dan mag je dit niet aanvragen voor 2014, 2015 en 2016. Je zult dan dus nog minimaal een jaar moeten wachten om middeling aan te kunnen vragen. Je moet wel over het hele tijdvak belasting betaald hebben.

 Laat hier gratis jouw teruggaven van middeling uitrekenen, geheel vrijblijvend!

Binnen drie jaar na de definitieve aanslag moet je een middelingsverzoek indienen

Als je inkomstenbelasting betaalt, krijg je eerst altijd een voorlopige aanslag. Pas veel later krijg je een definitieve aanslag. Vanaf het moment dat je die definitieve aanslag hebt ontvangen van het laatste jaar uit je middelingstijdvak, kun je middeling gaan aanvragen. Doe dat in ieder geval binnen drie jaar. Wacht je te lang, dan kun je over die jaren geen middeling meer aanvragen.

Je hebt een sterk wisselend inkomen

Het gaat dan niet om een paar euro per jaar, maar om honderden euro’s. Bijvoorbeeld als je een vaste baan hebt na het afstuderen en je tijdens je studie een bijbaan hebt gehad. Of freelancers en ondernemers die slechtere en betere jaren hebben gekend. Maar ook als je minder bent gaan werken, onbetaald verlof hebt opgenomen of als je gestopt bent met werken. Dat zijn situaties waarin je inkomen behoorlijk kan schommelen.


Stuur een schriftelijk verzoek

Kom je in aanmerking voor de middelingsregeling? Stuur dan een brief naar het belastingkantoor met de berekening die je hebt gemaakt of hebt laten maken. Hierin vraag je of je gebruik kunt maken van de middelingsregeling. Alleen schriftelijke verzoeken worden door de Belastingdienst in behandeling genomen.

 Laat hier gratis jouw teruggaven van middeling uitrekenen, geheel vrijblijvend!

Doe de check!

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan is het zeker de moeite waard om eens een berekening te doen. Gebruik daarvoor onze handige tool en je ziet gelijk het resultaat.

Heb je nog vragen over de middelingsregeling of onze tool? Stel je vraag dan hieronder!