Als jij je belastingteruggave wilt berekenen of je belastingaangifte wilt regelen, dan vraagt de online gratis rekentool van Hoeveelkrijgjij.nl jou om je jaarsalaris, loonheffing en arbeidskorting in te voeren. Met name de middelste term, ‘loonheffing’, zorgt vaak voor moeilijkheden: hij blijkt niet of lastig te vinden, en wordt vaak verward met een andere term op de jaaropgave, ‘loonheffingskorting’; en wat is het verschil tussen loonheffing en loonbelasting? Hoeveelkrijgjij.nl zet alles weer voor je op een rijtje!

Klik hier voor de gratis online rekentool!


Wat is loonheffing?

Loonheffing is de verzamelnaam voor de loonbelasting en de premie volksverzekeringen; de premie volksverzekeringen is op haar beurt de verzamelnaam voor de Algemene ouderdomswet (AOW), Algemene nabestaandenwet (ANW), Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en Algemene kinderbijslagweg (AKW).

Je draagt loonheffing af over onder meer je loon, overuren, vakantiegeld en dertiende maand. Je werkgever houdt het bedrag dat jij moet afdragen, automatisch van je loon in, en betaalt dit voor jou aan de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen loonheffing en loonbelasting?

Wat is het verschil tussen loonheffing en loonbelasting?

Hoeveel loonheffing jij hebt afgedragen, staat vermeld op je loonstrookjes en jaaropgave; voor het berekenen van je belastingteruggave of het regelen van je belastingaangifte, kijk je op je jaaropgave. Je kunt ook kijken bij ‘cumulatieven’ op je loonstrookje van december/de laatste maand waarin je in dat jaar voor je werkgever hebt gewerkt. Er worden op jaaropgaves en loonstrookjes veel verschillende termen voor loonheffing gebruikt; je kunt onder meer de volgende termen tegenkomen:


  •  ingehouden loonheffing;
  •  ingehouden loonbelasting;
  •  ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Staat loonheffing echt niet op jouw jaaropgave of loonstrookje? Dan is jouw loonheffing waarschijnlijk 0.

 

N.B. Op de jaaropgave staan ook vaak bedragen vermeld bij de werkgeversheffing zorgverzekeringswet (zvw) en het totaal premies werknemersverzekeringen; deze bedragen vallen niet onder de loonheffing en kunnen helaas ook niet worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

En wat is nu het verschil tussen loonheffing en loonbelasting?

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen; het is dus een groter begrip en een groter bedrag. Het is de loonheffing, die scholieren en studenten met inkomsten uit een bijbaan en/of betaalde stage vaak kunnen terugvragen! Hoeveel loonheffing kun jij dit jaar terugvragen? Check het met de gratis online rekentool van Hoeveelkrijgjij.nl!