Ben jij ook benieuwd waar het tabelloon uit bestaat? En hoe deze tabel is opgebouwd? Vorige week hebben wij al een tipje van de sluier gelicht over dit begrip. Wij zullen verder voor jou in gaan op het tabelloon. De opbouw van het tabelloon bestaat uit een aantal stappen.

Loon in geld

Dit is de vorm van loon die voor jou waarschijnlijk het bekendste is. Bij het loon in geld kan je denken aan het maandloon, vakantiegeld en wellicht een bonus. De uitbetaling van het loon is vrijwel altijd in de vorm van een overboeking op je bankrekening.


Extra bonus nodig? Reken nu uit hoe jij honderden euro’s in slechts vijf minuten terug kunt vragen!

Loon in natura

Bij het loon in geld wordt het loon in natura opgeteld. Loon in natura is het loon dat niet in de vorm van geld verkregen wordt. Wanneer je bij je bijbaan een gratis maaltijd krijgt, is dit een vorm van loon in natura. Andere voorbeelden zijn een auto van de zaak of de beschikbaar gestelde werkkleding.

Fooien

Ook de fooien die je krijgt, worden bij het loon in geld opgeteld. Een goed voorbeeld van een sector waarbij je fooi ontvangt is de horeca. Het is hierbij gebruikelijk dat je de fooi mag houden die jijzelf ontvangt van de klant. Doordat het lastig is om te bepalen hoeveel fooi je op een bepaalde dag zal krijgen, maakt je werkgever hier een schatting van. Indien dit afwijkt, hoef je over het restant geen belasting te betalen.


Verdieping- Het tabelloon voor de loonbelasting

Verdieping- Het tabelloon voor de loonbelasting

Vrijstellingen

Wanneer je bijvoorbeeld 25 jaar bij je werkgever werkt, heb je recht op een jubileumuitkering. Normaal gesproken zou dit gezien worden als loon in geld. De Belastingdienst komt je daarbij tegemoet door dit bedrag vrij te stellen van belastingen. Dit bedrag mag daarom van je loon in geld afgehaald worden.

Overgangsregeling

De levensloopregeling is in 2012 afgeschaft. Via deze regeling kon je een deel van je brutosalaris sparen om eerder te stoppen met werken. Doordat deze regeling afgeschaft is, komt het bedrag dat je gespaard hebt vrij. De Belastingdienst heeft bepaald dat je het vrijgekomen bedrag van je loon in geld af mag halen.