Ben jij benieuwd waar de standaardloonheffingskorting uit opgebouwd is? En hoeveel deze kortingen bedragen? In de vorige blog hebben we hier al kort bij stilgestaan. Hierin is aangegeven dat de standaardloonheffingskorting bestaat uit een zevental kortingen. Vandaag zullen wij jou door middel van een verdieping hier meer uitleg over geven.

Reken nu gratis en in een paar muisklikken uit wat jij kunt terugvragen!


Algemene heffingskorting

Deze korting bedraagt 2.103 euro en krijgt elk persoon in Nederland, zoals je de leeftijd van 65 nog niet bereikt hebt. Op deze korting komt een minder van 2% van je loon tot een maximaal bedrag van 737 euro. Dit staat opgenomen in artikel 22 van de Wet Loonbelasting.

Arbeidskorting

De arbeidskorting bedraagt minimaal 367 en maximaal 2.097 euro. Je krijgt deze korting op het moment dat je een legale baan hebt, waar je dus niet zwart betaald wordt. De hoogte van de korting is afhankelijk van de hoeveelheid salaris die jij ontvangt.

Werkbonus

De werkbonus staat genoemd in artikel 22a Wet Loonbelasting en bedraagt maximaal 1.119 euro. Ook deze korting is afhankelijk van je inkomen en wordt aan de hand daarvan bepaalt. Deze korting krijg je op het moment dat je minstens 60 jaar oud bent maar de leeftijd van 64 nog niet bereikt hebt.


Verdieping- opbouw standaardloonheffingskorting

Verdieping- opbouw standaardloonheffingskorting

Jonggehandicaptekorting

Deze korting krijg je alleen wanneer je een Wajong uitkering hebt. Een Wajong uitkering krijg je wanneer je gehandicapt bent of een ziekte hebt waardoor je moeite hebt om werk te vinden of te houden. De korting bedraagt 708 euro.

Ouderenkorting

De ouderenkorting is voor personen die de AOW leeftijd bereikt hebben. Wanneer je minder verdient dan 35.450 euro, krijg je een korting van 1.032. Indien je meer verdient dan dit bedrag, krijg je een korting van 150 euro.

Alleenstaande ouderenkorting

Zoals het woord eigenlijk al zegt, moet je aan twee eisen voldoen om deze korting te krijgen. Ten eerste dien je te voldoen aan de regels van de ouderenkorting. Daarnaast moet je ook alleenstaand zijn. De korting bedraagt 429 euro.

Tijdelijke heffingskorting voor vroeggepensioneerden

De zevende en laatste korting heeft betrekking op vroeggepensioneerde mensen. Het is een tijdelijke korting, doordat je deze alleen kan krijgen in de periode van 2013 tot en met 2015. De korting bedraagt 0,67% van je uitkering tot een maximaal bedrag van 121 euro.