Over je salaris betaal je loonbelasting en premies voor volksverzekeringen, die automatisch van je loon worden afgetrokken. Het eerste deel van je salaris is doorgaans vrijgesteld, dit kan meteen worden verrekend via de loonheffingskorting. Deze loonheffingskorting kun je, naar keuze, bij verschillende werkgevers of uitkeringsinstanties wel of niet toepassen. Maar wanneer precies kun je ‘m het beste toepassen? En wat zijn de voordelen en de nadelen van het aanvragen?
Berekenen hier gratis jouw teruggave uit!
Waarom is er een loonheffing?
Over je loon betaal je belasting. Dat voelt misschien zuur, maar het is nodig. De overheid heeft immers geld nodig om bijvoorbeeld wegen te kunnen aanleggen, politie op straat te hebben en ouderen te ondersteunen. Naast loonbelasting, worden ook premies voor volksverzekeringen van je salaris afgetrokken. Dit zijn bijvoorbeeld de premies voor de Algemene Ouderdomswet (AOW) en Wet langdurige zorg (Wlz). Hier staat tegenover, dat je – wanneer je in loondienst bent – een uitkering krijgt als je ziek bent of zonder baan komt te zitten. De loonbelasting en premies samen, noemen we de loonheffing.
Een uitleg over de loonheffingskorting
De loonheffing wordt dus van je salaris afgetrokken. Een bepaald deel van je salaris is echter vrijgesteld, zodat mensen een soort basisbedrag hebben om hun huur van te betalen, van te kunnen eten en eventueel hun kinderen van naar school te kunnen sturen. Dit krijgt vorm via de zogeheten ‘algemene heffingskorting’ en ‘arbeidskorting’. Dit zijn twee ‘kortingen’ op de loonheffing, waardoor je minder loonheffing hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Soms is er wat verwarring, aangezien mensen denken dat met ‘korting’ wordt bedoeld dat je wordt ‘gekort’ op je loon. Het is echter niet zoals gekort worden op een uitkering. In het geval van de loonheffingskorting geldt er een korting op de loonheffing, waardoor er minder heffing op je loon is en je meer salaris overhoudt.
Hoe wordt de korting verrekend bij mijn werkgever?
Voordat we uitleggen in welke situaties je het beste wel of juist niet de loonheffingskorting kunt toepassen, moeten we eerst uitleggen hoe de korting wordt verrekend. De loonheffing wordt meteen al door je werkgever of uitkeringsinstantie van je loon of uitkering afgetrokken. Dit is om te voorkomen dat je op het einde van het jaar een flinke som aan loonheffing moet betalen, terwijl je dit geld ondertussen al lang en breed hebt uitgegeven. Je werkgever of uitkeringsinstantie kan alvast rekening houden met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, door minder loofheffing van je salaris af te trekken. Dit is de zogeheten loonheffingskorting. Op deze manier wordt dus min of meer geregeld dat jij een basisbedrag beschikbaar hebt om van te kunnen leven.
Check gratis hoe hoog jouw belastingteruggave is!
Loonheffingskorting: wel toepassen
Je hebt recht op de loonheffingskorting als je inkomsten uit loondienst hebt. Of het nu linksom gaat of rechtsom, dit voor jou geldende bedrag ben je simpelweg uiteindelijk niet verschuldigd aan de Belastingdienst. Als je de loonheffingskorting toepast bij je werkgever of uitkeringsinstantie, zal hij de korting aftrekken van de loonheffing en houd je dus iedere maand meer geld over. Pas je de korting niet toe? Geen nood, je kunt het later altijd nog terugvragen aan de Belastingdienst. Het is het minste gedoe en voor veel mensen veruit het fijnste om de korting gewoon toe te passen. Je werkgever heeft hiervoor een formulier dat je kunt invullen, zo niet dan kun je dit aanvragen via de site van de Belastingdienst. Je kunt er alles over lezen in ons artikel ‘Hoe wijzig ik de loonheffingskorting?’
Loonheffingskorting: niet toepassen
Ben je bij één werkgever in loondienst en heb je de loonheffingskorting daar niet toegepast? Geld terugvragen dan! Ontvang je op meerdere plekken loon en/of een uitkering? Dan is het wijs om slechts bij één werkgever of voor één uitkering de loonheffingskorting aan te vragen – en wel op de plek waar je het meeste krijgt. Vraag je het namelijk op twee plekken aan, dan is de kans levensgroot dat je een hoop terug zult moeten betalen. En dat is niet handig. Bij tweede (en volgende) banen in loondienst of uitkeringen, luidt dus het advies: pas de loonheffingskorting niet toe.
Lees ook: Waarom heb ik de belastingteruggave nog niet ontvangen?