Op het forum van Hoeveelkrijgjij.nl kunnen scholieren en studenten moeilijke vragen aan elkaar en aan onze medewerkers voorleggen over onder meer belastingen, verzekeringen, toeslagen, werken en studeren; zo proberen we samen het beste antwoord te vinden. Afgelopen week vroeg een aantal van jullie zich hardop af: “Loonheffingskorting aan of uit, maakt dat uit?”
Klik hier voor de gratis online rekentool!
Loonheffing en loonheffingskorting
Alvorens we diep in deze vraag duiken, is het wellicht handig een aantal moeilijke termen uit de belastingwereld helder te krijgen. Loonheffing is een ander woord voor loonbelasting, dus de belasting die jij over je loon moet betalen. Loonheffingskorting is een korting op deze loonbelasting.
Loonheffingskorting toepassen?
Als je bij een nieuwe werkgever aan de slag gaat, dan krijg je van je werkgever vaak een formulier van de Belastingdienst, waarop je kunt aangeven of je al dan niet loonheffingskorting wilt laten toepassen.
Kies jij ervoor om loonheffingskorting te laten toepassen (de loonheffingskorting “aan” zetten)? Dan draag je per maand minder geld af aan de Belastingdienst en krijg je per maand meer geld uitbetaald. Bij de jaarlijkse belastingaangifte krijg je dan geen of minder geld terug, omdat je jouw belastingvoordeel al hebt gekregen.
Klik hier voor de gratis online rekentool!
Kies jij ervoor om je loonheffingskorting niet te laten toepassen (de loonheffingskorting “uit” zetten)? Dan draag je per maand meer geld af aan de Belastingdienst en verdien je per maand minder, maar krijg je bij de jaarlijkse belastingaangifte in één keer alle teveel betaalde loonheffing terug.
“Loonheffingskorting aan of uit, maakt dat uit?”
Of je nu maandelijks loonheffingskorting laat toepassen of jaarlijks alle teveel betaalde loonheffing terugvraagt via de belastingaangifte, het totale bedrag dat je bespaart en/of terugkrijgt is gelijk! Je kunt voor jezelf de volgende afweging maken:
- Kan je een maandelijks beetje extra goed gebruiken? Dan is het wellicht fijn je loonheffingskorting “aan” te zetten, dan heb je financieel gezien net iets meer spelingsruimte in het dagelijks leven.
- Kom je maandelijks goed rond en wil je best een beetje sparen? Dan is het misschien een goed idee je loonheffingskorting “uit” te zetten en aan het eind van het jaar in één keer een groter bedrag terug te vragen en krijgen.
Loonheffingskorting bij meerdere banen? Let op!
Je mag maar bij één baan tegelijk loonheffingskorting laten toepassen! Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je aan het eind van het jaar geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst, in plaats van dat je geld kunt terugvragen. Heb je meerdere baantjes of betaalde stages tegelijk? Laat dan loonheffingskorting toepassen bij de baan/stage met meeste de verdiensten – zo krijg je per maand het meest uitbetaald – en check bij je andere banen/stages of je loonheffingskorting “uit” staat.
Heb je in één jaar achtereenvolgens meerdere banen bij verschillende werkgevers? Zolang deze banen niet gelijktijdig zijn, mag je bij alle banen gewoon loonheffingskortingen laten toepassen!