Als jongere kunnen de begrippen ‘loonbelasting‘ en ‘loonheffing’ nog weleens veel onduidelijkheid geven. Het Nederlandse belastingstelsel is soms best complex. In dit artikel leggen wij uit wat het verschil is tussen loonbelasting en loonheffing zodat jij in het vervolg beter begrijpt waar de brieven over gaan die je van de Belastingdienst ontvangt. Want let wel, vaak heb je nog geld tegoed van de Belastingdienst, omdat je teveel belasting hebt betaald. Met behulp van onze rekentool reken je gemakkelijk uit hoeveel geld je nog terugkrijgt.

Wat is loonbelasting en loonheffing?

Iedereen die in loondienst is en een vast uurloon ontvangt, moet loonbelasting betalen. Dit hoef je niet zelf te doen, maar dit wordt door jouw werkgever afgedragen aan de Belastingdienst. De hoogte van de af te dragen loonbelasting is afhankelijk van de hoeveelheid loon die je per maand ontvangt. Naast loonbelasting betaalt jouw werkgever ook premies voor de volksverzekeringen.


Berekenen hier gratis jouw teruggave uit!

Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en de premies voor volksverzekeringen. Bij volksverzekeringen moet je bijvoorbeeld denken aan AOW, ANW en AWBZ. Verder worden ook de premies van werknemersverzekering betaald en een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet door je werkgever. Deze loonheffing kun je zien als voorheffing van de inkomstenbelasting. Niemand wil namelijk aan het einde van het jaar een groot bedrag betalen. Dit wordt voorkomen door de loonheffing toe te passen. Hiermee wordt je niet achteraf met grote bedragen geconfronteerd.

Waar wordt loonheffing over afgedragen?

Er wordt loonheffing afgedragen over het salaris, het vakantiegeld dat je hebt opgebouwd, overwerkuren en een dertiende maand. Ook een auto van de zaak wordt meegeteld in de loonheffing! Over een aantal zaken hoeft geen loonheffing te worden afgedragen. Dit zijn bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding, kosten die voor een studie worden gemaakt, maar ook kerstpakketten en lunches.


Als uiteindelijk alle loonheffing van jouw brutoloon is afgetrokken, houd je daar een netto salaris aan over. Dat is het geld waar jij elke maand je rekeningen van betaalt of leuke uitjes mee financiert.

geld loonbelasting loonheffing

Wanneer moet jij belasting betalen of krijg je geld terug?

Ga je naar school, maar werk je wel of loop je stage? Dan is het goed mogelijk dat jouw werkgever ook loonbelasting betaalt. Vaak wordt er echter wel teveel geld ingehouden. Wellicht kun jij dan geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit kun je doen door je belastingaangifte in te vullen en te versturen. Reken hier uit waar je eventueel recht op hebt.

Als jij 18 jaar of ouder bent, heb je recht op verschillende toeslagen vanuit de overheid. Zo krijg je bijvoorbeeld zorgtoeslag, dat is een bijdrage voor het betalen van je zorgverzekering. Wellicht woon je ook al op jezelf in een huurwoning of heb je een kleintje om je heen rondlopen. Dan kan je bijvoorbeeld ook aanspraak maken op huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Het is altijd verstandig om dit na te kijken op de website van de Belastingdienst.

Een fundament voor de toekomst

Ben je binnenkort afgestudeerd en ga je fulltime aan de slag bij een werkgever, dan zul je ongetwijfeld te maken krijgen met de termen loonbelasting en loonheffing. Wil je weten wanneer je precies aanspraak voor het terugvragen van loonheffing? Stel hieronder je vraag en wij helpen je graag! Veel succes!