Jongeren en jongvolwassenen lopen duizenden euro’s per jaar mis, vanwege onderbetaling op basis van het minimumloon en minimumjeugdloon. Zelfs ondanks de belastingteruggave voor jongeren verdienen zij vaak te weinig, vakvond FNV wil zich hard maken voor iedereen vanaf 18 jaar die fulltime werkt. De vakbond is van mening dat een fulltime baan vanaf 18 jaar in ieder geval het reguliere minimumloon op moet leveren. Op dit moment ontvang je het minimumloon pas vanaf 23 jaar, tot die tijd zit je vast aan het jeugd minimumloon en loop je tot €2.000 per jaar mis.

loonheffing


Tot €2.000 per jaar te weinig

Het minimumloon voor iemand van 23 jaar bedraagt €9,12 per uur. Een 18-jarige heeft volgens de wettelijke voorschriften recht op minimaal €4,15 per uur, een bedrag dat voor een 21-jarige oploopt naar €6,61 per uur. Dat betekent dat de jongere en jongvolwassene duizenden euro’s per jaar misloopt bij een fulltime baan. Uiteraard lopen ook jongeren zonder fulltime-contract geld mis, zelfs na de belastingteruggave voor jongeren blijft er onder de streep relatief weinig over.

Jongvolwassenen krijgen ondanks belastingteruggave te weinig loon

Jongvolwassenen krijgen ondanks belastingteruggave te weinig loon

Jongvolwassenen de dupe

FNV wil zich allereerst richten op afgestudeerde MBO’s, die gemiddeld genomen op een relatief jonge leeftijd gaan werken. Zodra zij op hun 18e fulltime gaan werken lopen ze tot hun 23e zo’n €10.000 mis, een bedrag waar ze op basis van hun fulltime baan volgens de vakbond wel recht op zouden hebben. Volgens FNV zou uit een enquete blijken dat zo’n 85% van de jongeren en jongvolwassenen met een fulltime baan minder verdiend dan €9,12 per uur, wat betekent dat ze geld mislopen ten opzichte van het reguliere minimumloon.

Honderdduizend onderbetaalde jongeren

Het gaat volgens Ron Meyer van FNV om honderdduizend onderbetaalde jongeren, die aan de andere kant hetzelfde werk verrichten als een volwassen kracht die wel het minimumloon ontvangt. Ook de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) vindt de cijfers onacceptabel. Het gaat om jongeren die alcohol mogen kopen, kunnen autorijden, trouwen, een zorgverzekering moeten afsluiten en belasting betalen. Het is volgens hen dan ook niet meer dan normaal dat zij recht hebben op het reguliere minimumloon.