Voor veel werknemers zal het nettoloon in januari 2015 wat hoger uitvallen dan voorheen, een trend die ook de rest van het jaar doorzet. Veel jongeren gaan er echter eerst op achteruit, ze dienen vervolgens te wachten op de belastingteruggave om dit te laten compenseren. Dit heeft te maken met een wijziging in de heffingskortingen die inkomensafhankelijk worden, in combinatie met de lagere pensioenpremie en het lagere vakantiegeld.

Verdien honderden euro’s in slechts vijf minuten


€2 – €8 minder nettoloon per maand

Met name jongeren en starters verdienen over het algemeen bedragen tot €19.462 per jaar. Werknemers met een inkomen onder deze grens gaan er in 2015 zo’n €2 – €8 per maand op achteruit, zij ontvangen netto minder loon dan afgelopen jaar. Deze groep heeft over het algemeen recht om teruggaaf van belastingen, waardoor dit verschil uiteindelijk wel weer netjes gecompenseerd wordt. De belastingteruggave voor jongeren vindt echter alleen plaats op het moment dat ze zelf aangifte doen.

Minder vakantiegeld voor werknemers

Over de gehele linie ontvangt de werknemer in 2015 minder vakantiegeld dan een jaar eerder. Veel werknemers ontvangen aan de andere kant een net iets hoger netto loon, maar dienen daar zelf een groter bedrag van opzij te kunnen zetten om het vakantiegeld op peil te kunnen houden. De meest belangrijke reden hiervoor is de inkomensafhankelijke heffingskorting. Dit zorgt ervoor dat hogere inkomens minder korting ontvangen, iets dat doorwerkt in de bijzondere beloningen zoals het vakantiegeld. Deze zijn afhankelijk van de heffingskorting, waardoor deze uitkering netto wat lager uit zal vallen.

Jongeren gaan er in eerste instantie op achteruit

Jongeren gaan er in eerste instantie op achteruit

Aangifte inkomstenbelasting ter correctie

Uiteindelijk vindt er via de aangifte inkomstenbelasting uiteindelijk een compensatie plaats, vooral voor jongeren. Zij kunnen dan rekenen op belastingteruggave, waardoor ze weer op hun oude netto loon uit zullen komen, of zelfs iets meer kunnen verwachten. Dit betekent echter wel dat de administratieve last bij zowel de jongeren als de werkgevers en de Belastingdienst toe zal nemen. Met name werknemers en jongeren met een inkomen tot €19.462 per jaar of minder dienen goed op te letten. De belastingteruggave voor jongeren is met name voor hen interessant.