Ben jij scholier of student, en verdien je geld met een bijbaan en/of stage? Dan kun je waarschijnlijk de studenten- en scholierenregeling laten toepassen! Deze regeling is onderdeel van het Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen van de Belastingdienst, en kan ervoor zorgen dat jij geen of minder belasting hoeft te betalen. Omdat jij hier natuurlijk meer over wilt weten, heeft Hoeveelkrijgjij.nl de belangrijkste informatie hier voor jou op ’n rijtje gezet!

Klik hier voor de gratis online rekentool!


Wat is de studenten- en scholierenregeling?

Scholieren en studenten verdienen meestal een stuk minder dan mensen die fulltime werken: omdat ze minder uren werken, jonger zijn en/of een ander soort of niveau werkzaamheden verrichten; als deze groep voor het volle tarief belasting moeten betalen, dan blijft er vaak maar weinig geld voor henzelf over. En daarom is de studenten- en scholierenregeling ingevoerd!

Als je de studenten- en scholierenregeling door je werkgever laat toepassen, dan hoeft hij minder loonheffing voor jou te berekenen; hierdoor wordt er meestal geen of minder loonheffing op je loon ingehouden, en krijg je al je of meer loon uitbetaald.

Voor wie is de studenten- en scholierenregeling bedoeld?

  • voor scholieren die volgens de Algemene kinderbijslagwet recht hebben op kinderbijslag;
  • voor scholieren en studenten die volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek recht hebben op een gift of prestatiebeurs;
  • voor scholieren en studenten die volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten;
  • voor buitenlandse scholieren en studenten uit een ander land van de Europese Unie of uit IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein die beschikken over een International Student Identity Card’ (ISIC).

Val jij binnen deze groep? Dan kun je de studenten- en scholierenregeling laten toepassen!


De studenten- en scholierenregeling

De studenten- en scholierenregeling

Hoe werkt het?

Als je wilt dat je werkgever de studenten- en scholierenregeling voor jou toepast, dan doe je dat met het Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling). Op dit formulier kun je bij ‘2’ invullen of je de regeling wilt laten ingaan of wilt beëindigen, en vanaf wanneer; ook geef je hier aan waarom jij van de regeling gebruik mag maken. (Zie hierboven!) Lees het hele formulier van tevoren goed door; het invullen spreekt dan eigenlijk voor zich!

Je kunt zelf kiezen of je de studenten- en scholierenregeling door je werkgever wilt laten toepassen. Als jij ervoor kiest dit niet te laten doen, dan kun je de teveel betaalde belasting na afloop van het belastingjaar terugvragen bij de jaarlijkse belastingaangifte. Wil je weten of en op hoeveel belastingteruggave jij recht hebt? Check ’t met de gratis online rekentool van Hoeveelkrijgjij.nl!

Bron: Belastingdienst.nl > Handboek loonheffingen 2016 > Thema’s > 16 Bijzondere arbeidsrelaties > 16.16 Studenten en scholieren.