Jongeren met een bijbaantje hebben in veel van de gevallen recht op belastingteruggave, al zijn zij daar lang niet altijd van op de hoogte. Volgens FNV Jong hebben zij gemiddeld recht op €250, waardoor het voor hen de moeite waard is om hier achteraan te gaan. Veel jongeren betalen via hun werkgever automatisch belasting, terwijl ze volgens de fiscale regels recht hebben op een uitzondering. Zij dienen de betaalde belasting zelf terug te vragen, al kost dat gelukkig slechts enkele minuten van hun tijd.

Verdien honderden euro’s in slechts vijf minuten


Uitschieters tot wel €2.500

Robbert Coenmans van FNV Jong kaart aan dat veel jongeren er niet van op de hoogte zijn dat zij geld terug kunnen vragen van de Belastingdienst. De jongerenafdeling van de vakbond hielp vorig jaar bijvoorbeeld 125 jongeren om de betaalde belasting terug te vragen. Het bedrag waar jongeren recht op hebben kan aardig oplopen, vorig jaar zag FNV Jong bijvoorbeeld een absolute uitschieter van €2.500. Gemiddeld genomen ligt het bedrag rond de €250, ook een bedrag waar veel jongeren veel plezier aan kunnen beleven.

Automatisch belasting betalen en zelf terugvragen

De meeste jongeren met een bijbaantje werken daar relatief weinig, in relatie tot een vaste baan. Dat betekent dat de Belastingdienst het geld dat zij verdienen ziet als een ‘gift’, het is als het ware de moeite niet waard om daar belasting over te heffen. Via de loonbelasting betalen veel van de jongeren via hun werkgever echter toch inkomstenbelasting, op het moment dat er geen sprake is van loonheffingskorting. Ook jongeren met 2 baantjes betalen automatisch onterecht belasting, aangezien zij de loonheffing slechts eenmalig kunnen toepassen. Jongeren met een bijbaantje laten volgens FNV Jong onnodig veel geld liggen, omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot belastingteruggave.

Belastingteruggave van €250 voor jongere bij bijbaantje

Belastingteruggave van €250 voor jongere bij bijbaantje

Belastingteruggave bij de Belastingdienst

Jongeren die gebruik willen maken van de belastingteruggave dienen zich daarvoor zelf aan te melden. Heb je het idee dat je geld kunt terugvragen over 2014, of ben je benieuwd of dat in jouw situatie het geval is? Je kunt daarvoor een korte check doen, bijvoorbeeld via deze website. Je krijgt dan binnen een paar minuten te zien of je recht hebt op belastingteruggave, zodat je later dit jaar wellicht kunt rekenen op een bonusbedrag dat je aan belasting niet af had hoeven dragen.


  • Gemiddeld €250 aan belastingteruggave
  • Belastingteruggave binnen een paar minuten