Het zat er al een tijd aan te komen, maar nu is het dan zover: vanaf 1 september 2015 tot en met 1 september 2017 worden de langverwachte veranderingen in het stelsel studiefinanciering doorgevoerd. Ben je student of ga je binnenkort studeren? Dan beïnvloeden deze veranderingen hoogstwaarschijnlijk ook jouw persoonlijke financiële situatie, en doe je je er goed aan hiervan op de hoogte te zijn!

Klik hier voor de gratis online rekentool!


Aftrek studiekosten

Zowel onder het oude als onder het nieuwe stelsel studiefinanciering is het in sommige gevallen mogelijk door jou zelf gemaakte studiekosten als aftrekpost op te voeren bij je jaarlijkse belastingaangifte; hierdoor valt je belastingteruggaaf hoger uit en krijg je dus meer geld terug. Met ingang van het studiejaar 2015/2016 kun je je studiekosten alleen als je geen studiefinanciering ontvangt als aftrekpost opvoeren; studiekosten die je in het studiejaar 2014/2015 hebt gemaakt kun je nog wel van de belasting aftrekken.

Aftrek studiekosten in het nieuwe stelsel studiefinanciering

Aftrek studiekosten in het nieuwe stelsel studiefinanciering

Let op!

In het nieuwe stelsel is studiefinanciering een verzamelnaam voor de vier financiële tegemoetkomingen die de overheid je kan bieden wanneer je studeert: (1.) lening, (2.) studentenreisproduct, (3.) aanvullende beurs en (4.) collegegeldkrediet. Ontvang jij een van deze tegemoetkomingen of heb je daar recht op? Dan kun je je studiekosten met ingang van het studiejaar 2015/2016 dus niet meer aftrekken van de belasting!

Ontvang jij geen van deze tegemoetkomingen en heb je daar ook geen recht op? Dan kun je je studiekosten onder bepaalde voorwaarden nog aftrekken wel van de belasting! De belangrijkste voorwaarde van de Belastingdienst, is dat je de studiekosten die je wilt aftrekken, zelf hebt betaald; de andere voorwaarden vind je hier.


Klik hier voor de gratis online rekentool!

Welke studiekosten zijn nog van de belasting aftrekbaar?

Als je aan al de bovengenoemde voorwaarden voldoet, dan kun je met ingang van 2015/2016 onder meer de volgende studiekosten als aftrekpost opvoeren bij je jaarlijkse belastingaangifte:

  • lesgeld, cursusgeld, collegegeld, examengeld, instellingsgeld;
  • leermiddelen die de onderwijsinstelling verplicht heeft gesteld;
  • beschermmiddelen die de onderwijsinstelling verplicht heeft gesteld;
  • kosten voor EVC-procedures.

Op Belastingdienst.nl vind je een compleet overzicht van alle aftrekbare studiekosten. Computers, laptops, tablets en andere computerapparatuur zijn helaas niet meer aftrekbaar!

Forum Hoeveelkrijgjij.nl

Stel hier je specifieke vragen en help elkaar verder!

Hoeveelkrijgjij.nl helpt je verder!

Beginnen alle termen en voorwaarden je te duizelen, maar wil je wel zeker weten dat je geen geld misloopt? Gebruik dan onze online aangiftetool voor je jaarlijkse belastingaangifte. In vijf eenvoudige stappen leiden wij je door jouw belastingaangifte. Je kunt alle door jou zelf gemaakte studiekosten gewoon invoeren, want onze belastingexperts controleren voor jou welke kosten ook daadwerkelijk als aftrekpost kunnen worden opgevoerd; ook zorgen ze ervoor dat jouw aangifte compleet en in orde bij de Belastingdienst terecht komt!

De aangiftetool houdt in zijn berekening van jouw belastingteruggave nog geen rekening met de door jou opgevoerde studiekosten; onze belastingexperts moeten namelijk eerst controleren of deze kosten wel van de belasting aftrekbaar zijn. Het bedrag dat je daadwerkelijk terugkrijgt, ligt misschien dus wel hoger dan het berekende bedrag!