Veel Nederlanders krijgen in de maanden mei en juni geld terug van de Belastingdienst, op basis van hun belastingaangifte. Heb je dit jaar tijdig je belastingaangifte gedaan en krijg je geld terug? Dan is de kans groot dat je dit op je spaarrekening zet, in ieder geval tijdelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO, dat zich richtte op zowel de belastingteruggave onder jongeren als onder andere doelgroepen.

 


Binnen vijf minuten weten hoe veel jij terugkrijgt? Doe nu de gratis check!
 

Grote meerderheid spaart de belastingteruggave

ABN AMRO deed het onderzoek onder ruim 1.200 werkenden, een klein deel van deze groep besteedt de belastingteruggave aan een grote aankoop of de vakantie. Het is voor hen als het ware een aanvulling op het vakantiegeld, een kwart van de mensen kiest er daarnaast voor om een bedrag aan schulden af te betalen. In totaal geeft 70% van de ondervraagden aan de belastingteruggave vooral te gebruiken om te sparen, het geld kan dienen als een buffer voor onvoorziene uitgaven. Bovendien sparen we voor het opknappen van ons huis en voor de studie van de kinderen, al is dat op jongeren natuurlijk (nog) niet van toepassing.

 

Kwart van de jongeren spaart tijdelijk

Zo’n 83% van de ondervraagden geeft aan het geld op de spaarrekening te zetten en daar dit jaar niet meer aan te komen. Kun je als jongere rekenen op belastingteruggave door de Belastingdienst? Dan is de kans groot dat je er al dit jaar gebruik van maakt, ruim een kwart doet dit jaar nog een uitgave met het tijdelijk gespaarde geld.


Andere spaardoelen

Daarnaast hebben met name volwassenen andere spaardoelen, het gaat bijvoorbeeld om het aflossen van de hypotheek of het creëren van een buffer om de hypotheek op een later moment af te lossen. Uiteraard kun je als jongere rekenen op belastingteruggave bij twee verschillende baantjes, al kun je in bepaalde gevallen ook bij een enkel baantje rekenen op teruggave. Het is daarom altijd verstandig om aangifte te doen op basis van je jaaropgave, zodat je na kunt gaan of je in mei of juni wellicht geld terug krijgt van de Belastingdienst.