Het woord omzetbelasting of btw kom je dagelijks verschillende keren tegen, wanneer je bijvoorbeeld kleding of eten koopt. Ben jij benieuwd wat omzetbelasting is en wie de omzetbelasting moet voldoen? Wij zullen jou vandaag antwoord gaan geven op deze vragen.
Wat is omzetbelasting?
Omzetbelasting is een algemene, indirecte belasting die in alle lidstaten van de Europese Unie geheven wordt. Het woord algemeen geeft aan dat deze soort belasting op alle producten geheven wordt en niet op een specifiek product of productgroep. Het is bovendien een indirecte belasting doordat de belasting niet direct door de consument aan de Belastingdienst betaald wordt, maar via de ondernemer. Door middel van richtlijnen over de omzetbelasting binnen de EU wordt ervoor gezorgd dat elke lidstaat ongeveer dezelfde heffing heeft.
Op alle producten en diensten die in Nederland aanwezig zijn, heft de overheid omzetbelasting. Deze omzetbelasting staat ook wel bekend als btw (belasting over toegevoegde waarde). Op de verkoopprijs zoals deze door een winkel bepaalt is, komt dus nog 6% of 21% btw waarmee je de normale verkoopprijs hebt zoals jij deze in de winkel ziet. De verkoper berekent deze btw dus door aan de consumenten. Nadat producten verkocht zijn, draagt de verkoper deze doorberekende btw af aan de Belastingdienst.
Wie moet de omzetbelasting voldoen?
De consument is diegene die de omzetbelasting ofwel btw uiteindelijk betaald. De ondernemer moet er vervolgens voor zorgen dat deze btw in zijn geheel bij de Belastingdienst terecht komt. De ondernemer is daarmee in feite een soort ambtenaar voor de overheid. Wanneer de ondernemer niet op de juiste manier deze btw aangeeft, heeft deze kans op een naheffing in de vorm van een boete. Indien de ondernemer deze spullen gekocht heeft van bijvoorbeeld een groothandel, dient hij ook btw te betalen over zijn aanschafprijs. De ondernemer kan deze btw echter terugvorderen van de Belastingdienst, iets wat wij als consument niet kunnen.