Elk jaar komen we er echt niet onderuit: belastingaangifte doen. Voor het grootste deel van de Nederlanders is het een jaarlijks terugkerend ritueel in de periode van 1 maart tot 1 mei. Denk je dat je 1 mei niet gaat halen? Dan kun je uitstel van belasting aanvragen bij de Belastingdienst.

Waarom uitstel van belasting aanvragen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het niet haalt om voor 1 mei je belastingaangifte te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet alle fiscale gegevens rond hebt. Wanneer je vóór 1 mei uitstel aanvraagt, hoef je bij de Belastingdienst niet eens een reden op te geven. Je krijgt dan standaard vier maanden uitstel; de aangifte hoeft dus pas op 1 september binnen te zijn. Stel dat je net in die periode een paar maanden naar het buitenland gaat, dan kan het dus handig zijn om die extra maanden te hebben.


Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Alleen moet je dan wél een goede reden opgeven.

Wat gebeurt er als je te laat bent?

Heb je geen uitstel van belasting aangevraagd en je bent te laat met je belastingaangifte? Dan riskeer je een flinke boete. Eerst krijg je nog twee waarschuwingen per brief waarin je nog een korte periode krijgt om je aangifte alsnog te doen. Reageer je daar nog steeds niet op, krijg je pas een boete. Is het de eerste of tweede keer dat je te laat bent? Dan moet je € 369,- betalen aan de Belastingdienst. De boete kan oplopen tot meer dan € 5.000,- wanneer je al meerdere keren je aangifte te laat hebt ingediend.

Zo vraag je uitstel van belasting aan

Zodra je merkt dat je het niet gaat halen om voor 1 mei belastingaangifte te doen, vraag dan zo snel mogelijk uitstel aan. Zorg er in ieder geval voor dat je dit voor 1 mei hebt gedaan.


Er zijn verschillende manieren om uitstel van belasting aan te vragen:

  • Ga naar de website van de Belastingdienst en vul het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’ Print het formulier uit en stuur het met de post naar je belastingkantoor.
  • Schrijf zelf een brief waarin je om uitstel vraagt. Zorg dat je in die brief het jaar van de aangifte vermeldt, Burgerservicenummer, NAW-gegevens, datum en handtekening.
  • Gebruik het online formulier in Mijn Belastingdienst
  • Bel naar de Belastingtelefoon. Met één telefoontje is je uitstel direct geregeld.
  • Laat je je belastingaangifte doen door een boekhouder of belastingconsulent? Hij of zij kan namens jou gebruik maken van de Uitstelregeling belastingconsulenten, waardoor je zelf niet meer verantwoordelijk bent voor de het aanvragen van de uitstel.

Binnen 15 werkdagen krijg je een reactie van de Belastingdienst of je uitstel is toegekend. Je uitstel wordt níet toegekend wanneer je de afgelopen drie jaar al meerdere keren te laat was met het indienen van je belastingaangifte. Heb je de afgelopen jaren uitstel gekregen en heb je binnen de nieuwe termijn je aangifte gedaan? Dan geldt dat niet als ‘te laat’.

Wil je meer weten over uitstel aanvragen van je belasting? Laat hieronder een bericht achter of ga naar ons forum.