Als student regel je veel geldzaken online. Je houdt goed in de gaten wanneer het loon van je bijbaantje wordt gestort en aan het eind van iedere maand kun je niet wachten tot je studiefinanciering weer binnen is. Heb je met vrienden of huisgenoten gegeten en wil je de kosten eerlijk delen? Dan pakt iedereen al snel zijn telefoon om het geld direct over te maken.

Wil jij meer inzicht krijgen in jouw persoonlijke financiële situatie? Dan is wat extra informatie over de verwerkingstijd van online betalingsverkeer helemaal niet onhandig! Hoeveelkrijgjij.nl zet de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.


Wat is de verwerkingstijd van online betalingsverkeer?

Hoe lang geld erover doet zich van de ene naar de andere rekening te bewegen is afhankelijk van zowel de bank van de betaler als de bank van de ontvanger. Heb jij boodschappen gedaan voor jullie laatste huisetentje en wil je weten het geld hiervoor op jouw rekening wordt gestort? Dan moet je dus niet alleen weten bij welke bank jij zelf zit, maar ook bij welke bank jouw huisgenoten een bankrekening hebben.

Over het algemeen kan over de verwerkingstijd van online betalingsverkeer het volgende worden gezegd. Bij een overboeking tussen verschillende rekeningnummers bij dezelfde bank wordt het geld direct overgemaakt en is het geld in de meeste gevallen ook direct beschikbaar. Als een overboeking tussen verschillende banken op een werkdag in de ochtend of het begin van de middag wordt gedaan, dan wordt het nog dezelfde dag overgemaakt. Als een overboeking tussen banken op een werkdag aan het eind van de middag of in de avond wordt gedaan, dan wordt het op de eerstvolgende werkdag overgemaakt. Dit laatste geldt ook voor overboekingen op een zaterdag of zondag.

De belangrijkste Nederlandse banken op een rijtje!

ABN Amro

Van ABN Amro naar ABN Amro: direct.


Van ABN Amro naar andere bank:

 • op werkdagen vóór 14.30u: zelfde dag
 • op werkdagen tussen 14.30u en 15.00u: zelfde dag of eerstvolgende werkdag
 • op werkdagen na 15.00u: eerstvolgende werkdag
 • op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.

Het bedrag wordt altijd direct van je rekening bankrekening afgeschreven. Als een inkomende betaling op werkdagen vóór 16.30u binnenkomt, dan kan een ABN Amro-klant daar nog op dezelfde dag over beschikken. Op de website van ABN Amro vind je meer informatie over haar verwerkingstijden.

Rabobank

Van Rabobank naar Rabobank: dezelfde dag.

Van Rabobank naar andere bank:

 • op werkdagen vóór 13.00u: zelfde dag
 • op werkdagen na 13.00u: eerstvolgende werkdag
 • op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.

Op de website van de Rabobank vind je meer informatie over haar verwerkingstijden.


ING

Van ING naar ING: direct.

Van ING naar andere bank:

 • op werkdagen vóór 14.00u: zelfde dag
 • op werkdagen na 14.00u: eerstvolgende werkdag
 • op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.

Wanneer de ontvanger over het geld kan beschikken, is afhankelijk van de bank van de ontvanger. Op de website van ING vind je meer informatie over haar verwerkingstijden.

SNS

Van SNS naar SNS: direct.

Van SNS naar andere bank*:


 • op werkdagen vóór 15.30u: zelfde dag
 • op werkdagen na 15.30u: eerstvolgende werkdag
 • op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.

Het bedrag wordt altijd direct van je rekening bankrekening afgeschreven. Wanneer de ontvanger over het geld kan beschikken, is afhankelijk van de bank van de ontvanger. Op de website van SNS vind je meer informatie over haar verwerkingstijden.

* Voor betalingsverkeer tussen de verschillende merken van SNS – RegioBank, ASN Bank en SNS Bank – gelden afwijkende verwerkingstijden voor het betalingsverkeer.

Triodos Bank

Van Triodos Bank naar Triodos Bank: direct.

Van Triodos Bank naar andere bank:

 • op werkdagen vóór 15.30u: zelfde dag
 • op werkdagen na 15.30u: eerstvolgende werkdag
 • op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.

Het bedrag wordt altijd direct van je rekening bankrekening afgeschreven. Op de website van de Triodos Bank vind je meer informatie over haar verwerkingstijden.