Benieuwd of je kunt rekenen op een belastingteruggave, of vind je het lastig om fiscaal na te gaan wat er mogelijk is? Duizelt het je al snel vanwege de verschillende termen die bijvoorbeeld de Belastingdienst gebruikt? Wij gaan voor je in op het bruto- en nettoloon, de heffingskortingen en de jaaropgaaf. Zorg ervoor dat je goed weet wat deze begrippen inhouden, zodat je bijvoorbeeld na kunt gaan of je komend jaar kunt rekenen op een interessante belastingteruggave.

Berekenen hier gratis jouw belastingteruggave uit!


Wat zijn het bruto- en nettoloon?

Het bruto- en nettoloon staan voor twee verschillende bedragen, die je goed uit elkaar dient te houden. Het nettoloon is het bedrag dat je daadwerkelijk uitbetaald krijgt op je bankrekening, de werkgever heeft daar je belastingen en eventuele premies op ingehouden.
Het brutoloon is het totale loon dat je ontvangt, zoals je dat overeenkomt in de arbeidsovereenkomst. De werkgever zal belastingen en premies op het brutoloon inhouden. Het gaat om de premies voor de sociale verzekeringen, zoals werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wat dat betreft is je brutoloon gelijk aan het nettoloon, plus de premies en belastingen.

Hoe leiden heffingskortingen tot belastingteruggave?

We kennen in Nederland verschillende heffingskortingen, een korting op de belasting. Normaal gesproken betaal je over je totale inkomen belasting, dankzij de heffingskorting begint de teller voor de belasting pas iets later te lopen. We kennen in Nederland de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de jonggehandicaptenkorting. Deze eerste is voor iedereen beschikbaar, zowel met werk als een uitkering. De arbeidskorting is beschikbaar voor iedereen met werk en de jonggehandicaptenkorting kennen we ook wel als de Wajongkorting, voor jongeren met recht op een uitkering voor jonggehandicapten of arbeidsondersteuning. Dankzij de heffingskortingen hoef je als jongere vaak geen belasting te betalen. Houd de werkgever dit toch voor je in? Dan kun je het jaar daarop rekenen op belastingteruggave.

Uitleg over brutoloon, heffingskorting en de jaaropgaaf

Uitleg over brutoloon, heffingskorting en de jaaropgaaf

Wat is de jaaropgaaf voor belastingen?

Tenslotte de jaaropgaaf, dit is het overzicht van wat je hebt verdiend bij 1 werkgever. Had je meerdere baantjes of wisselde je in een jaar van werkgever? Dan krijg je voor beiden een aparte jaaropgaaf. Je ontvangt deze over het algemeen in januari of februari en de gegevens worden daarnaast doorgegeven aan de Belastingdienst. Op de jaaropgaaf vind je onder andere het jaar waar het om gaat, het brutoloon dat je hebt ontvangen (loon of fiscaal loon) en de belasting of premies die je hebt betaald (loonheffing of loonbelasting/ volksverzekeringen). Verder vind je er de verrekende arbeidskorting, de onbelaste vergoedingen en de eventuele ingehouden bijdrage inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet.


  • Nettoloon ontvang je op je bankrekening
  • Brutoloon is nettoloon plus de belastingen
  • Heffingskortingen vormen korting op de belasting
  • Jaaropgaaf biedt je het overzicht van je verdiensten