De autoverzekering voor jongeren is over het algemeen duurder dan die voor meer ervaren bestuurders, dat is algemeen bekend. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu echter dat de verschillen op kunnen lopen tot 7x meer premie voor iemand van 18 jaar.

18-jarige zeer duur uit

De 18-jarigen dienen rekening te houden met de hoogste premie voor hun autoverzekering. Zij starten met het opbouwen van schadevrije jaren en betalen een extra hoge premie vanwege hun relatief lage leeftijd. Jongeren betalen tot 7x meer premie voor hun autoverzekering, volgens de autoverzekeraars heeft dat te maken met het hogere risico op schade. Het lijkt er echter op dat autoverzekeraars niet zo enthousiast zijn over jongeren als nieuwe klanten, ze richten zich liever op bestuurders met meer ervaring op de weg.


Eerste autoverzekering op hogere leeftijd goedkoper

Iemand die op latere leeftijd een autoverzekering afsluit en dat voor het eerst doet begint met 0 schadevrije jaren, net als de jongeren. Toch pakt de autoverzekering in dat geval een stuk goedkoper uit, net als wanneer iemand na bijvoorbeeld 10 jaar weer wil gaan rijden en de schadevrije jaren inmiddels verlopen zijn. Dat toont aan dat het de verzekeraars niet alleen gaat om de ervaring op de weg, ook de leeftijd is van invloed op de premie. Gek genoeg ontstonden er in het onderzoek zelfs verschillen tussen de huisnummers 83 en 83-A, op basis van verder dezelfde gegevens. Het is wat dat betreft de moeite waard een autoverzekering online altijd goed te vergelijken.

40- en 50-jarigen meest voordelig uit

Het zijn de 40- en 50-jarige bestuurders die het meeste voordeel hebben, zij kunnen voor een lage premie hun auto verzekeren. De verzekeraars lijken wat dat betreft het meest te spreken over deze doelgroep, die over het algemeen beschikt over een uitgebreide ervaring en daardoor relatief weinig schade rijdt. Jongeren die een autoverzekering willen afsluiten kunnen de mogelijkheden online het best goed met elkaar vergelijken om vervolgens een keuze te maken op basis van de dekking en een mogelijke korting op de zeer hoge premies.