De autoverzekering voor jongeren is vaak extreem duur. Het is een bekend probleem, dat het programma ‘Voor hetzelfde geld’ onlangs weer eens aankaartte. Op woensdag 23 september was er een uitzending waarin duidelijk werd dat betaalbare autoverzekeringen voor jongeren nog altijd lastig te vinden zijn. Sterker nog, in bepaalde gevallen is het zelfs helemaal niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten.
In het programma probeert Jan van Looveren zijn 18-jarige dochter Jente aan een autoverzekering te helpen. Dit blijkt lastiger dan gedacht, de premies liggen erg hoog en in bepaalde gevallen willen de autoverzekeraars zelfs helemaal geen polis aanbieden.

Hoge premie voor jongeren

Uit het programma blijkt dat jongeren veel geld op tafel moeten leggen, wanneer zij een autoverzekering af willen sluiten. Dat heeft volgens de verzekeraars te maken met het gebrek aan ervaring, in combinatie met het grote aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar dat betrokken is bij ongevallen en aanrijdingen. De verzekeraars zeggen daarom niet anders te kunnen dan een hoge premie te berekenen. Jente probeerde samen met haar vader een autoverzekering af te sluiten. Ze heeft net haar rijbewijs gehaald en wil graag een goede verzekering afsluiten, maar dat blijkt helaas nog niet zo gemakkelijk.


Weigering te verzekeren

In het programma wordt duidelijk dat een aantal verzekeringsmaatschappijen weigeren haar een verzekering aan te bieden. Ze vinden het risico te hoog en kiezen er daarom voor geen polis beschikbaar te stellen. Anderen vragen tot €1.792 per jaar, wat betekent dat de autoverzekering bijna €150 in de maand kost. Het lukt Jente uiteindelijk om een verzekering af te sluiten voor €906 per jaar, waardoor er nog altijd sprake is van ruim €75 in de maand. Het geeft goed aan dat het voor jongeren zowel in Nederland als in België vaak lastig is om een autoverzekering af te sluiten. Vooral een betaalbare autoverzekering behoort in veel gevallen niet of nauwelijks tot de mogelijkheden.